Stravování za jízdy

Články pro řidiče

Stravování za jízdy

Stravování v kamionu

Zde přinášíme základní informace pro řidiče, jak správně pečovat o svoje zdraví :

O zdravém životním stylu se dnes hodně píše, ale jak to je se stravováním u řidičů nákladních vozidel, na to jsme se zeptali jich samotných:

 „Tak tohle téma mě docela zajímá, protože dodržovat zdravý životní styl, nebo nějaké stravovací návyky při téhle práci, to se mi zdá nemožné.“

 „ Jsem typický příklad pupkatýho řidiče. Nemám pohyb, ráno vstanu před pátou, dám snídani, přejedu na šestou do práce, následuje káva, v sedm dostanu práci a jedu. Byť dostáváme stravenky, buď nemám šanci si něco koupit, v lepším případě je oběd ve stylu houska+salám, nebo sýr, případně bageta. Když se dostanu domu na pátou, večeřím někdy v šest – sedm hodin, nicméně večer sezobnu tu jablko, tu kousek klobásy a ještě eidámeček (kousek), a hele oříšky, tyčinky…..22.00 většinou odcházím omdlít.
Velikost porcí ? Čtrnáctiletá dcera sní o víkendu k obědu víc jak já…..ano, chce to pohyb, otázkou je kdy? Rád bych zhubnul a pokouším se o to každou zimu aspoň chůzí, mám marodný koleno a s touhle váhou nemůžu běhat…klidně si nechám poradit, jak na to?“

„To já jím až tehdy,když si udělám čas a to je večer.Ráno k snídani si dám kafe a pár cigaret, k obědu mám tak třetí kafe a cigaretu a večer se konečně najím.Někdy se mi povede stavit se na oběd, ale po pravdě to je vyjímka. Plánuji změnu, ale nějak mi to pořád nevychází.“

(příspěvky byly zkráceny a upraveny)

 Možná vám to něco připomíná. Máte nadváhu a nevíte, jak zhubnout? Jak se stravujete za jízdy? Máte zdravotní problémy a chcete je řešit dřív, než bude pozdě? Pak vám možná následující řádky pomohou nebo aspoň naznačí cestu, po které se vydat.

Proč se starat o to, co jím a jak jsem na tom s kondicí?

Se stravou a nadváhou souvisí velmi úzce onemocnění srdce a cév, jimiž jsou muži bohužel ohroženi velmi brzy, v průměru již kolem 40 let. Kardiovaskulární onemocnění mohou mít mnoho podob, např. vysoký krevní tlak, ischemickou chorobu srdeční nebo mozkovou mrtvici. V EU onemocnění srdce a cév ročně způsobují cca 40 % úmrtí a kromě toho jsou jednou z hlavních příčin dlouhodobé pracovní neschopnosti. Zdravotní péče v souvislosti s těmito onemocněními obnáší cca 10% celkových výdajů. Dobrá zpráva je, že zdraví srdce těsně souvisí s chováním a životním stylem, a tudíž je i svým jednáním můžeme ovlivnit v pozitivním smyslu slova. Prevence by pak měla být zaměřena na hlavní faktory, jako je kouření, výživa, fyzická aktivita, konzumace alkoholu a psychosociální stres.

Jak začít?

Člověk často nedělá některé věci, protože se mu zdají příliš složité. Když ale začneme s jednotlivými kroky, za krátký čas můžeme zvládnout velký kus práce. Chovat se v souladu s tzv. zdravým životním stylem neznamená, že se musíme hned stát vegetariánem. Změnit svůj život znamená v první řadě se zamyslet – co chci změnit, co tomu můžu (a hlavně chci) obětovat a co mi to přinese. Např. víme, že snídat je potřeba, ale často nám na snídani nezbývá čas nebo nemáme zrovna „nic po ruce“. Chceme to změnit – jak na to? V první řadě je potřeba předem se připravit – promyslet stravu na další den, nakoupit, uvařit nebo poprosit někoho z rodiny, zda by nám s přípravou nepomohl. A když nestíháme, stačí vstát o 10 minut dřív, abychom se v klidu najedli.

S jídlem souvisí i výše uvedený psychosociální stres. Jídlo je potřeba konzumovat v klidu a pomalu, jinak si můžeme přivodit nejrůznější trávicí obtíže, od zácpy nebo průjmu, k tzv. dráždivému tračníku, problémům se žlučníkem a mnohé další. Ale dobře se to řekne, hůř se to provádí. Zkusme jíst v klidu aspoň v době, kdy nejsme v práci, tedy za volantem. Soustřeďme se na každé sousto, vychutnávejme si jej, čím pestřejší strava, tím více našemu tělu prospějeme. Nejen že doplníme živiny a další důležité látky, ale bude nám i víc chutnat. A nezapomínejme na úpravu jídla a barevné kombinace  – jíme i očima.

Pravidelná strava

Náš organismus je jako továrna – potřebuje palivo, aby mohl vydávat výkon. Pokud pracujeme, musíme pravidelně jíst, aby naše pracovní nasazení vydrželo 8 nebo někdy i více hodin. Bez jídla náš výkon po 3 hodinách klesá, protože mozek nedostává svůj pravidelný příjem energie. Výsledkem může být nesoustředěnost, roztěkanost a ospalost, které na silnici mohou mít fatální následky. V případě, že jsme na cestě, je těžké říct dopředu, kde a co si můžeme k jídlu koupit. Daleko jednodušší je mít připravené jídlo v krabičce, aspoň na dobu, než se dostaneme k jídlu dalšímu (při delších cestách k osvědčené „domácí“ restauraci, k večeři s rodinou atd.). Zde je zase potřeba přemýšlet dopředu, co si předem připravit, co vydrží bez chladničky, na co mám zrovna chuť aj.. Připravené jídlo a tekutiny se nám hodí i v případech, kdy je třeba zablokovaná dálnice a my jsme nuceni strávit řadu hodin v autě.

Když chci zhubnout, co omezit?

Naše česká klasická strava je hodně kalorická, plná tuků a cukrů. Škodlivější jsou tuky živočišné (z masa, mléčných výrobků), omezovat tedy začneme především tučné maso, mleté výrobky a uzeniny. Vybírejme si čisté a kvalitní maso, drůbež a ryby. A pokud přece jen máme po ruce pouze nějaký salám nebo konzervu, aspoň ji doplňme množstvím zeleniny, která část tuků nabalí na sebe a odvede z těla pryč, aniž by se nám vstřebal do tukových buněk. Z cukrů jsou nejzákeřnější slazené nápoje (velká limonáda 1,5 litru vydá kaloricky za větší oběd) nebo sladkosti a sladké pečivo (kombinace cukrů a tuků, pokud nejsou domácí, tak i zpravidla tuků  pochybné kvality). Jednoduché pravidlo zní, že čím sladší a tučnější, tím kaloričtější. Proto bychom těchto potravin měli jíst menší porce.

Samostatnou kapitolou v redukci nadváhy je alkohol. Doporučená denní dávka pro muže jsou 3 dcl vína nebo 0,5 l  piva. Destiláty, likéry a vyšší dávky alkoholu nejen že napomáhají nadváze, ale zatěžují nadměrně i trávicí trakt a játra.

Lze zhubnout pohybem?

Dost často slýchám, že na pohyb není čas. Povolání řidiče je nepravidelné, časově náročné, ale na nějaký pohyb se čas vždycky najde. Jen se opět musíme zamyslet, jak jej zapojit do denního režimu a jaký pohyb by nám vyhovoval. Kdo byl aspoň v mladším věku zvyklý sportovat, má napolovic vyhráno, i dávné návyky si náš mozek pamatuje, stačí je jen oprášit. Kdo nemá ke sportu vyhraněný vztah, nemusí hned začít lámat rekordy. Stačí začít s rychlou chůzí, návštěvou bazénu nebo s intenzivnější fyzickou prací  (zahrádka, úklidové práce, atd.). Stačí nám 3x týdně půl hodiny a zanedlouho se nám začne lépe dýchat, více zvládneme a psychicky budeme i méně unaveni. Pohyb má řadu pozitivních účinků, mimo jiné se při něm tvoří endorfiny, hormony dobré nálady, které nám pomáhají kromě hubnutí zvládnout i psychicky náročné povolání.

Uvedli jsme si základní kroky, které by měli dodržovat ti, co chtějí zdravým způsobem zhubnout nebo si udržet dobré zdraví a pohodu.

 

 Sdružení řidičů CZ, z.s. nabízí pro řidiče možnost konzultace svého zdravotního stavu a stravovacích návyků v poradně SPOLU ZDRAVĚ, která sídlí v Praze 5.  www.spoluzdrave.cz